Středa, 16. října 2024

Příležitosti a rizika komunitní energetiky

Příležitosti a rizika komunitní energetiky

Česká energetika prochází významnou transformací, která směřuje k větší trvalé udržitelnosti. Postupně se navyšuje využívání obnovitelných zdrojů namísto fosilních paliv, rozvíjí se decentralizované výrobní zdroje. Podrobně se tématu komunitní energetiky budeme také věnovat na konferenci Energetiky a odpadového hospodářství 17.-18.10. 2024.

Významnou roli bude hrát i postupný rozvoj komunitní energetiky, která umožní lidem a institucím do ní zapojeným provozovat lokální (zejména solární) zdroje a navzájem si sdílet elektřinu.

Tento trend je velkou příležitostí pro obce, což si uvědomují i firmy nabízející své služby v této oblasti. Otázkou možností podílet se na vzniku energetických společenství se zabývá rostoucí počet měst, jejichž zástupci se obracejí na Svaz měst a obcí s prosbou o konzultaci. Snahu o environmentální a ekonomickou odpovědnost představitelů českých obcí přitom lze jen uvítat.

Svět energetiky je velmi komplexní a má svá specifika, ke kterým je potřeba při úvahách o zapojení se do komunitní energetiky přihlížet. Jak už jsem uvedla výše, energetická společenství budou provozovat převážně fotovoltaické výrobny. Sluneční elektrárny přitom vyrábí elektřinu, když svítí slunce, tedy v denních hodinách a převážně od jara do podzimu. Potřeby subjektů zapojených do komunit se liší vzhledem k odlišnému charakteru jejich spotřeby elektřiny. Obce a jejich instituce provozují objekty, které využívají nejvíc elektřiny typicky během dne. Jedná se o úřady, školy, kulturní zařízení apod. Naopak lidem, kteří tento čas obvykle tráví v práci, roste jejich spotřeba navečer, kdy zpravidla přicházejí domů. Během dne a roku se cena elektřiny významně proměňuje. V době maximální výroby elektřiny ze slunce je cena elektřiny prodávané na trhu výrazně nižší (někdy i záporná), než v době, kdy slunce tolik nesvítí.

Při sdílení elektřiny z decentralizovaných solárních výroben dojde přirozeně k omezení odběru elektřiny od obchodníka, což vede na první pohled k jasnému poklesu ceny dodávané elektřiny. Ovšem ve světě energetiky, ve kterém se v čase výrazně proměňuje množství výroby, spotřeby a v návaznosti na to i cena dodávané elektřiny, tato rovnice neplatí tak jednoznačně. Cena elektřiny dodávané obchodníkem se stanoví s ohledem na celoroční průběh spotřeby elektřiny zákazníkem. Pokud z odběrového diagramu vypadne období, ve kterém je elektřina nejlevnější, zákonitě se to projeví v cenách dodávky pro zákazníky se sdílením, protože jinak by docházelo k dotování jejich cen od ostatních zákazníků. Účast na komunitní energetice tedy nebude vždy tak výhodná, jak se zdá při povrchním pohledu. Investice do solárních zdrojů nemusí vyústit do nižších účtů za elektřinu pro obec ani pro její obyvatele, splácení vložených peněz se prodraží a obce se mohou ocitnout ve finančních problémech.

Další podstatnou věcí je, že postavení zákazníka držitele licence na obchod s elektřinou je výrazně odlišné od postavení ,,zákazníka" energetického společenství. Energetický zákon obsahuje robustní a stále rostoucí ochranu spotřebitele, kdy obchodníci mají široké informační povinnosti během smluvního vztahu i před jeho vznikem, nesmí uzavírat více než tříleté fixní kontrakty se spotřebiteli apod. Tato omezení se však nevztahují na energetická společenství. Tím se ovšem potichu otevírají dvířka pro rejdy novodobých energošmejdů.

Před těmito nebezpečími bych ráda varovala obce, které uvažují o vstupu do světa komunitní energetiky. Troufnu si říct, že málokterá obec má zaměstnance, který se pohybuje ve světě energetiky tak lehce, jako specializované konzultační společnosti. Mnozí ,,specialisté" však mohou nabízet nereálné sliby, které vypadají lákavě, ale se skutečností nemají mnoho společného. Doporučila bych tedy všem starostům, radním a zastupitelům, aby kladli patřičný důraz na výběr kvalitního a důvěryhodného partnera pro spolupráci v oblasti energetiky, aby pečlivě zvážili své potřeby a možnosti a rovněž přínosy pro případné členy energetického společenství, jehož se stane obec součástí. Svaz měst a obcí je nadále připraven obcím poskytovat potřebnou pomoc.

Autor: Mgr. Radka Vladyková, výkonná ředitelka SM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů