Středa, 16. října 2024

Australský stát chtěl vypálit jedinou oblast, kde roste vzácná orchidej

Australský stát chtěl vypálit jedinou oblast, kde roste vzácná orchidej

Kriticky ohroženou orchidej, které na světě ve volné přírodě zbývá méně než deset rostlin, málem nechala spálit vláda australského státu Victoria v rámci řízeného vypalování porostů. Za záchranu vděčí orchidej druhu Calochilus richae ekologické skupině, která vládě pohrozila soudní žalobou, informoval zpravodajský server The Guardian.

Orchidej už byla pokládána za vyhynulou, než ji v roce 1968 botanici znovu objevili nedaleko někdejší zlatokopecké osady Whroo v centrální části Victorie. Habitat těchto orchidejí ale nyní zahrnula vláda státu Victoria do 183hektarové plochy určené ke kontrolovanému vypalování.

Až po dotazech ekologických skupin a hrozbách žalobou se v úterý rozhodla vláda místo, kde se orchideje vyskytují, z plánu vypalování oficiálně vyčlenit.

Požární správa lesů státu Victoria na dotaz listu The Guardian nevysvětlila, proč bylo původně plánováno vypalování v oblasti, kde se nachází poslední známá populace kriticky ohrožené orchideje. Místo toho mluvčí agentury uvedl, že odborní pracovníci posoudili hodnoty biologické rozmanitosti v každém potenciálním místě vypalování a vypracovali plány na jejich ochranu.

Tento druh orchideje, který je ve státě Victoria zařazen na seznam kriticky ohrožených a figuruje také na federálním seznamu ohrožených druhů, má dlouhý stonek s vousky, na kterém se tvoří žluté květy s červenohnědými proužky.

Konzultant v oblasti ekologie Karl Just, který oblast u Whroo zkoumal, uvedl, že plánované vypalování by s "vysokou pravděpodobností způsobilo vyhynutí druhu".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů