Středa, 16. října 2024

Horké téma norování lišek: Proti je o 10 % více lidí než loni, politici ale řešení odsouvají

Horké téma norování lišek: Proti je o 10 % více lidí než loni, politici ale řešení odsouvají

Norování lišek stále více rezonuje českou společností kvůli projednávání novely mysliveckého zákona. Tlak na ukončení kruté metody lovu se neustále zvyšuje, jak uvádí průzkum společnosti Focus. Pro konec norování se vyslovilo o 10 % respondentů více než ve stejném průzkumu v loňském roce. Váhavě se k problému staví politici napříč politickým spektrem, kteří zákon stále neposunuli do prvního čtení v Poslanecké sněmovně. Za zdržováním mysliveckého zákona může stát myslivecká lobby, která má ve Sněmovně tradičně velké slovo.

Při norování trpí liška a její mláďata, často je ale nebezpečné i pro samotného loveckého psa. Kvůli její krutosti od této metody stále více myslivců upouští, v loňském roce podíl norovaných zvířat opět klesl a norováním tak bylo odloveno pouze 4,5 % ze všech zabitých lišek. Sílí snaha o ukončení této zastaralé praktiky lovu a nahrazení efektivnějšími metodami.
Podle průzkumu společnosti Focus se postoj k norování u české veřejnosti stále vyjasňuje. Zatímco před rokem bylo pro ukončení norování 41 % respondentů, nyní je to 51 %. Proti zákazu je pouze 23 % lidí. Více než ? Čechů, kteří mají na norování názor, tedy žádá konec této kruté metody lovu. Pravděpodobně díky přísunu informací o norování se zároveň snížil počet nerozhodnutých respondentů o 11 % na 26 %.
,,Lidé se stále více zajímají o osud lišek a není jim lhostejné, jak krutou metodou se i v dnešní době loví. Politici se k tomuto problému ale staví váhavě a novela mysliveckého zákona, která by mohla norování ukončit, se stále nedostala do prvního čtení. Ačkoliv si Češi přejí norování ukončit, laxní přístup politiků oddaluje možnost ukončení zrealizovat. Je možné, že za neustálým odsouváním stojí mimo jiné i myslivecká lobby, o které je známo, že má ve Sněmovně velmi silnou pozici," upozorňuje Barbora Pangrácová z organizace Svoboda zvířat, která vede kampaň za ukončení norování s názvem Nora patří lišce.
Že může jít o tlaky myslivecké lobby, potvrzuje i nedávný článek Deníku N. Ukazuje, že vliv myslivců na politiky je dlouhodobě velmi silný a mohou pravděpodobně v některých případech ovlivňovat dění v Parlamentu, jelikož Českomoravská myslivecká jednota se dlouhodobě snaží ponechat myslivecký zákon v jeho stávající podobě z roku 2001 a neprovádět žádné změny. Z článku vyplývá, že o novelu mysliveckého zákona se snažilo již 6 ministrů, žádný z nich však neuspěl.
Tomu odpovídá i poslední pokus o ukončení norování, kterou navrhla poslankyně Dana Balcarová (Piráti) v roce 2021 v rámci další snahy o změnu zákona. Její pozměňovací návrh měl podporu veřejnosti i politiků a spolu s celou novelou zákona o myslivosti se dostal do třetího čtení. Podle záznamů ze sněmovního jednání se zdá, že se tehdy poslanci za KSČM snažili návrh vrátit zpět do druhého čtení a následně úplně zablokovat. To se jim nakonec podařilo, návrh se nestihl projednat až do voleb na podzim 2021 a zákon bylo nutné začít připravovat úplně znovu.
,,Věříme, že tentokrát už se politici nenechají ovlivnit myslivci a novelu zákona o myslivosti konečně začnou projednávat. Ukončení norování je aktuálně horké téma, které by zástupci politických stran určitě neměli nechat bez povšimnutí. Naši iniciativu za ukončení norování podepsalo již více než 50 000 občanů České republiky a podpora stále roste," uvádí Pangrácová ze Svobody zvířat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů