Středa, 16. října 2024

V Jáchymově obnovili infocentrum k 50. výročí úložiště radioaktivního odpadu

V Jáchymově obnovili infocentrum k 50. výročí úložiště radioaktivního odpadu

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dnes otevřela obnovené infocentrum věnované úložišti v bývalém dole Bratrství v Jáchymově. Od vzniku úložiště, kam se ukládají radioaktivní odpady ze zdravotnictví, průmyslu nebo výzkumu, je to letos 50 let. Jestli bude sloužit pro ukládání nadále, se teprve rozhodne, řekl dnes při otevření infocentra ředitel SÚRAO Lukáš Vondrovic.

"V současné době provádíme studie, které mají zjistit možnosti i dalšího pokračování provozu úložiště. Rozhodnout by se mělo v roce 2026," uvedl Vondrovic. Současná kapacita úložiště, které má objem zhruba 1200 krychlových metrů, je už téměř naplněná. V posledních letech se sem vozí asi 35 sudů ročně, byly ale roky, kdy jich do Bratrství byla uložena i stovka.

Podle Martiny Máčelové, vedoucí provozu úložišť, jsou odpady, které do jáchymovského úložiště míří, přírodního původu, jde o přírodní radionuklidy, podobně jako ty, které se v Jáchymově a okolí vyskytují přirozeně. "My tak trochu vracíme do země to, co jsme si odsud v minulosti vytěžili," řekla Máčelová ČTK. I když je radioaktivita na Jáchymovsku přirozená, přesto je úložiště pečlivě monitorováno. Sleduje se hydrogeologická situace, geotechnická stabilita masivu i radiační situace v okolí. Odborníci tak mohou přesně zjistit a odlišit přírodní radioaktivitu okolí od té, která by mohla pocházet z úložiště.

Infocentrum úložiště Bratrství sídlí přímo v budově jáchymovské radnice a sestává s řady panelů s tématy radioaktivity, radioaktivních odpadů a jejich uskladnění, ale i historie místní těžby uranu. Zejména žáci škol také mohou využít pracovních listů, ve kterých mohou pak odpovídat na otázky k těmto tématům. Jen za dnešek se na zmodernizované infocentrum přijela podívat asi stovka žáků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů