Sobota, 26. října 2024

Projekt Zdravá krajina navštívil Brusel

Projekt Zdravá krajina navštívil Brusel

Dlouhodobý projekt Plzeňského kraje ke zlepšení schopnosti narušené krajiny zadržovat vodu nazvaný Zdravá krajina prostřednictvím výstavy zavítal do Bruselu. Příklady dobré praxe z Plzeňského kraje tak mohli přímo v Plzeňském domě vidět i zástupci dalších regionů mimo ČR na velkoformátových fotografiích. Zahájení výstavy v Plzeňském domě se zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal, jehož odbor za projektem stojí společně s náměstkem hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josefem Bernardem.

Plzeňský kraj již třetím rokem pracuje na projektu nazvaném ,,Zdravá krajina". "Jeho cílem je zlepšit schopnost krajiny lépe zadržovat vodu, která byla lidskou činností v minulosti značně narušena. Další myšlenkou je zvýšit odolnost krajiny vůči vodní a větrné erozi a také posílit biodiverzitu v území tak, aby bylo atraktivnější pro různé druhy živočichů a rostlin," vysvětluje Martin Plíhal s tím, že zabráněním rychlému odtoku vody z krajiny a měst se rovněž snižuje znečištění vodních toků. Opatření, která napomáhají všem těmto cílům, je podle něj celá řada. "Některá z těchto opatření jsou složitější a vyžadují součinnost více subjektů, mnoho z nich je ale jednodušších a jejich provedení nemusí být příliš náročné a mohou být realizovány dokonce i jednotlivci. Stačí mít chuť se na tvorbě zdravé krajiny podílet," dodává Martin Plíhal.

Prezentování příkladů dobré praxe je jednou z aktivit tohoto rozsáhlého projektu Plzeňského kraje. Stěžejní částí projektu je komplexní zpracování detailních územních studií v nejpotřebnějších oblastech kraje, které navrhnou realizaci konkrétních opatření k obnově pestré a stabilní krajiny.

Další oblastí aktivit v projektu je vytváření nových biotopů na pozemcích, které se Plzeňský kraj snaží získat anebo je již získal, do svého majetku, a to za pomoci finančních prostředků získaných i od soukromých společností v rámci programu ,,Partner Zdravé krajiny". Společnosti pak na oplátku získávají možnost užívat eko-značku, která zvýrazní jejich environmentální vnímání ze strany veřejnosti.

Více o projektu Zdravá krajina najdete ZDE.

http://www.plzensky-kraj.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů