El Periódico: Cena mexických mravenců roste, stali se gurmánskou pochoutkou
V posledních letech výrazně vzrostla cena mexického mravence rodu Atta, který se stal gurmánskou pochoutkou. Podle některých labužníků chutná podobně jako čokoláda, jiní jeho chuť přirovnávají k arašídům a další k vepřovým škvarkům. Navíc je bohatý na esenciální aminokyseliny a peptidy, napsal španělský deník El Periódico s odvoláním na studii mexických vědců.
"Poptávka po mravencích atta mexicana roste. Zatímco před několika lety se kilo prodávalo za sto pesos (asi 120 Kč), teď se cena pohybuje mezi 500 až 1000 pesos (600 až 1120 Kč)," řekl španělskému deníku šéfkuchař Mario Piňón Melgarejo, který se specializuje na entomofagii, tedy využívá hmyzu jako potraviny.
Mexické mravence rodu Atta jedli už původní obyvatelé jihu Mexika a části střední Ameriky. Někteří jim trhali křídla a nohy a pak je opékali.
"Mravenci atta mexicana mají vysoký obsah bílkovin, dají se přirovnat k hovězímu masu, navíc mají výhodu: obsahují vlákninu," uvedla Guiomar Melgarová-Lalanneová z Veracruzské univerzity, která se podílela na výzkumu těchto mravenců. "Jsou velmi bohatí na esenciální aminokyseliny," dodala. Obsahují také peptidy, což jsou sloučeniny, z nichž některé mají antibakteriální vlastnosti či fungují jako antioxidanty.