Sobota, 27. dubna 2024

3. úterý v září - Buď připraven!

Být připraven na řešení mimořádné události je důležité pro každého a právě o tom je Get Ready Day! Pořádá se každoročně k povzbuzení jednotlivců, rodin a komunit, aby zvážili, co je potřeba v případě přírodních katastrof, pandemií a dalších krizových událostí.

3. úterý v září - Buď připraven!

Tento den, který se zaměřuje na to, aby byli lidé všech věkových kategorií v bezpečí a zdraví tím, že se ujistí, že jsou připraveni na cokoli, co může přijít.


Historie Get Ready Day
Přírodní katastrofy postihují lidi od počátku historie. Od ničivého počasí a bouří až po rychle se šířící nemoci a požáry. Ne všem katastrofám lze předejít, ale i když jim nelze zabránit, připravenost může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, takže každý může přežít a prosperovat po ničivé události.

Get Ready Day byl poprvé založen v polovině roku 2000 Americkou asociací veřejného zdraví (APHA) ve Spojených státech. Den se koná vždy v úterý, což umožňuje školám, pracovištím a dalším organizacím využít den na maximum a získat přístup k co největšímu počtu lidí.


Jak oslavit tento den

Uspořádejte akci Get Ready Day
Plánování akce na Get Ready Day je perfektní způsob, jak upoutat pozornost na tento den a na vážnou povahu připravenosti na jakýkoli typ krize. To mohou provést jednotlivci, aby prodiskutovali vhodné nouzové plány s přáteli a rodinami, nebo to mohou organizovat komunitní organizace, vládní agentury, dobrovolní hasiči a mnoho dalších.

Školy, vysoké školy a komunitní centra mohou také pořádat přednášky k distribuci literatury a poskytovat rady, jak se nejlépe připravit na potenciální nebezpečí a katastrofy.

Vytvořte si nouzový plán
Každá domácnost, škola, firma a další místo mohou lépe reagovat na katastrofy, když jsou připraveny. Get Ready Day povzbuzuje rodiny a malé podniky, aby se ujistily, že mají nouzové sady a evakuační plány pro povodně, požáry, zemětřesení, tornáda a další katastrofy.

Využijte této příležitosti a zabalte si nouzovou sadu s věcmi, jako jsou baterky (s náhradními bateriemi), zásoby první pomoci, voda, potraviny, hasicí přístroj, píšťalka, přikrývky, rádio, obličejové roušky a různé další věci, které by se v případě nouze mohly hodit.

Absolvujte kurz pohotovosti
Jedním ze skvělých způsobů, jak posloužit členům rodiny, sousedům a místní komunitě na počest dne Get Ready, může být absolvování kurzu, který nabízí dovednosti, které lze použít v případě nouze. To může znamenat školení pro postupy nouzové evakuace velkých budov, školení první pomoci a řadu dalších užitečných kurzů, které by se mohly hodit. Někde nabízejí tyto typy kurzů nouzové připravenosti zdarma prostřednictvím svého hasičského sboru nebo jiné pohotovostní skupiny.

Získejte přístup k online nástrojům pro akce Get Ready Day
Webová stránka APHA Get Ready obsahuje spoustu informací (v angličtině) , které pomohou těm, kteří mají zájem pořádat akci Get Ready Day ve své komunitě. Obsahuje také užitečné nástroje, jako jsou tisknutelné infografiky, možnosti sdílení na sociálních sítích a mnoho dalšího.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů