Sobota, 27. dubna 2024

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina hledá cesty v boji se suchem

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina hledá cesty v boji se suchem

Nejvýznamnější událost o regenerativním zemědělství v České republice, konference Živá krajina, zveřejnila svůj program. Odborná debata nad možností ovlivnit přirozenou tvorbu dešťových srážek a potřebou většího sdílení regenerativní zemědělské praxe získala záštitu prezidenta České republiky Petra Pavla, Ministerstva životního prostředí a ministra zemědělství Marka Výborného. Akce se uskuteční 30. ledna 2024 v aule ČZU v Praze a online a pořádá ji startup Carboneg za podpory evropského programu EIT Food the Regenerative Agriculture Revolution a dalších partnerů.

Konference Živá krajina už potřetí bude hostit řadu inspirativních řečníků a láká nejen zemědělce na celodenní program. Událost zahájí vedoucí oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz. Na to, zda je vůbec možné ovlivnit přirozenou tvorbu dešťových srážek se na konferenci zaměří americká expertka Elizabeth Heilman. Představí, jak pomáhají regenerativní postupy v boji se suchem a eliminují škody způsobené například náhlým přívalovým deštěm. Dalším hostem konference je mezinárodně uznávaný agroekolog, konzultant a autor několika knih o regenerativním zemědělství Dale Strickler. U příležitosti jeho návštěvy v Praze představí svoji knihu Manuál regenerativního zemědělství (v originálu The Complete Guide To Restoring Your Soil), která vychází v lednu ve vydavatelství Walden Press.
,,Jedním z nejzásadnějších úkolů, kterým čelíme, bude zajistit potravu pro rostoucí populaci na půdách, které stále více degradují a stávají se méně produktivními. Nicméně tento proces degradace není nevyhnutelný, " uvádí Dale Strickler, americký agroekolog a expert na regenerativní zemědělství, a dodává: ,,Je zcela možné obnovit naše půdy a zásadně zvýšit jejich produktivitu. Co je důležitější, tato transformace nevyžaduje masivní ekonomické oběti; ba právě naopak, praktiky, které můžeme použít k obnově půdy, generují větší zisky pro zemědělce než současné tradiční způsoby hospodaření s půdou."
Účastníci konference také získají nejnovější informace o budoucím vývoji inovací a budou se moci zapojit do diskuze k aktuálním legislativním překážkám v souvislosti s regenerativními přístupy.
Těžištěm dalšího ročníku konference jsou odpolední panelové diskuze plné příkladů z praxe, které kombinují různé regenerativní postupy na svých pozemcích. Speciální panel se bude také věnovat zemědělcům v programu EIT Food The Regenerative Agriculture Revolution, který probíhá v několika zemích Evropy a poskytuje podporu zemědělcům při přechodu na regenerativní zemědělství.
,,Je naprosto klíčové podporovat zemědělské podniky v zavádění změn, protože přispívají k obnově ohrožených ekosystémů. Rád bych jménem všech partnerů konference opět pozval zemědělce i další zájemce o regenerativní zemědělství k fundované debatě," říká Václav Kurel, pořadatel konference a ředitel Carbonegu.
Konference se uskuteční 30. ledna 2024 v aule ČZU v pražském Suchdole a lze ji sledovat také online v živém přenosu. Vstupenky jsou dostupné v několika kategoriích se slevou na včasný nákup vstupenek do konce listopadu 2023. Podrobný program akce je k dispozici na https://www.konference-zivakrajina.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů