Sobota, 27. dubna 2024

Námořní přepravce Maersk kvůli suchu přestane používat Panamský průplav

Námořní přepravce Maersk kvůli suchu přestane používat Panamský průplav

Přední námořní přepravce Maersk oznámil, že pro své spoje mezi USA a Oceánií přestává používat Panamský průplav kvůli suchu, které omezuje přepravní kapacitu této námořní trasy. Píše to dnes agentura Reuters. Náklady bude Maersk přepravovat po železnici. Některé námořní spoje by tak mohly zaznamenat zpoždění.

Panamský průplav patří mezi hlavní světové námořní trasy, a to především pro spoje mezi Amerikou a Asií a Oceánií. Kvůli suchu však průplav, který napájí sladkovodní jezera a nádrže, musel omezit počet a výtlak lodí, které tuto námořní cestu používají. Podle odborníků by se mohla situace ještě zhoršit kvůli meteorologickému jevu El Niňo, který by mohl vést k prohloubení srážkových deficitů a sucha.

"Lodě, které dříve používaly Panamský průplav, se budou nyní Panamskému průplavu vyhýbat a budou využívat takzvaný pozemní most," oznámila dánská společnost Maersk. Opatření se týká trasy OC1, která propojuje východní pobřeží USA s Oceánií. Náklady tak budou v Panamě přeloženy na železnici, která je přepraví z jednoho pobřeží na druhé. Jedná se o zhruba 80 kilometrů dlouhou cestu.

Námořní přepravce neoznámil, na jak dlouho toto opatření zavádí. Maersk jen uvedl, že je v kontaktu se správou průplavu. Ačkoliv se společnost bude snažit minimalizovat dopady na přepravu, některé námořní spoje by mohly mít kvůli využití pozemní trasy zpoždění.

Pro Maersk se v poslední době jedná o druhou větší komplikací poté, co společnost pozastavila přepravu přes Rudé moře kvůli útokům jemenských povstalců Húsíů na nákladní lodě v okolí úžiny Báb al-Mandab. Dopravce tak některé spoje vypravil kolem mysu Dobré naděje, což je delší trasa než ta, která využívá Rudé moře a Suezský průplav.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů