Sobota, 27. dubna 2024

Česko zažívá po 13 letech solární renesanci. I díky našemu příspěvku slaví Evropa rekordní růst fotovoltaiky

Česko zažívá po 13 letech solární renesanci. I díky našemu příspěvku slaví Evropa rekordní růst fotovoltaiky

Česko se po 13 letech stagnace vrací mezi fotovoltaické trhy, které meziročně vzrostly o cca 1 000 MW. Celá unijní sedmadvacítka států pak během letošního roku vybudovala dohromady nové solární elektrárny o výkonu 55,9 gigawattů (GW). Meziročně tak výkon fotovoltaiky narostl o 27 procent, tedy na 263 GW. Data vyplývají z aktuální studie EU Market Outlook for Solar Power 2023-2027. Autoři, mezi které patří i česká Solární asociace, v přehledu upozorňují, že silný, byť o něco pozvolnější nárůst lze očekávat i v příštích letech a fotovoltaika tak bude zaujímat stále dominantnější postavení v evropské energetice.

Končící rok 2023 byl přelomový i pro rozvoj fotovoltaiky v České republice. Česko se podle předběžných odhadů po 13 letech vrátí mezi země, které meziročně dokázaly zvýšit výkon svých solárních panelů alespoň o cca 1 GW (1 000 MW). Celkový výkon solárních elektráren by tak měl ke konci letošního roku narůst na 3,6 GW. Díky stabilní podpoře v Nové zelené úsporám se v loňském roce podařilo restartovat budování menších střešních elektráren v domácnostech, na které začínají navazovat také větší solární parky na průmyslových halách i pozemní fotovoltaiky podporované z Modernizačního fondu.
,,I v Česku je otázka využití potenciálu jen otázkou povolovacích procesů. Už loni se skrytým ministerstvem energetiky stalo vlastně Ministerstvo pro místní rozvoj, které ale zatím není příliš proaktivní v odstraňování bariér tak, abychom nové elektrárny mohli stavět už teď' a ne teprve za několik let. Přitom nám ale hrozí, že český průmysl nebude za pár let konkurenceschopný, nebudou-li podniky moct vykazovat skutečně výrazný odběr zelené elektřiny, který nelze realizovat pouze pomocí střešních instalací," upozorňuje Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.
,,Odhadovaný růst až tisíc nových solárních megawattů znamená návrat Česka mezi státy, které to myslí s postupnou modernizací své energetiky vážně. Česko slaví v posledních dvou letech doslova renesanci solární energie. Fotovoltaické panely se staly oblíbeným řešením, které chrání domácnosti před růstem cen energie na trhu. Například domácnosti s průměrnou spotřebou přinese využití vlastní fotovoltaiky úsporu de facto v podobě třináctého průměrného platu. Solární energie patří mezi důležité řešení, které pomohou zajistit potřebný zelený podíl energie českým firmám. Abychom mohli využít potenciál fotovoltaiky naplno, potřebujeme usnadnit povolovací procesy a zajistit potřebnou kapacitu v sítích," hodnotí letošní rok Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.
Potenciál budování nových obnovitelných zdrojů v Česku je přitom prokazatelně obrovský. Podle studie Deloitte zpracované pro Svaz moderní energetiky může v Česku do roku 2030 vzniknout díky podpoře z evropských peněz přes 15 GW nových fotovoltaik.
2018
2019
2020
2021
2022
2023 (odhad)
Přírůstek MW
11
25,1
51,4
62
288,8
1000
Zdroj: Solární asociace
Evropská solární vlna
Mezi premianty letošního roku patří Německo, které během roku 2023 nainstalovalo 14,1 GW nových fotovoltaik. To je dokonce o 3,1 GW více, než byl národní cíl vyplývající z německé Solární strategie 2030. Do první pětky patří také Španělsko, které s růstem 8,2 GW obsadilo druhé místo, třetí je Itálie s 4,9 GW, čtvrté Polsko s 4,6 GW a páté Nizozemsko s 4,5 GW. Růst fotovoltaiky zrychlilo také sousední Rakousko (v Evropě sedmá příčka), které vybodovalo 2,2 GW nových fotovoltaik - více než dvojnásobek přírůstku v předchozím roce.
Na letošní rekordní rok mohou navázat ještě silnější léta. Solar Power Europe předpokládá, že by Evropa podle optimistického scénáře mohla v roce 2024 nainstalovat více než 80 GW nových zdrojů.
,,S výkonnějšími panely by neměl být problém potenciál fotovoltaiky využít, budou-li odstraněny bariéry v povolování a při připojování elektráren napříč Evropou," komentuje výsledky Jan Krčmář.
Levné řešení pro ochranu klimatu
Pozitivní zprávy o vývoji evropské fotovoltaiky přicházejí v době, kdy se dvě stovky zemí světa nedávno na konferenci COP28 zavázaly ke ztrojnásobení výkonu obnovitelných zdrojů do roku 2030. Fotovoltaika, jakožto osvědčený, levný, efektivní a spolehlivý zdroj, je jednou z cest, jak tyto ambice naplnit a zvýšit globální úsilí v boji s klimatickými změnami.
,,Letošní rok je nejteplejší v historii měření a o to více je dobře, že Evropa zrychluje své úsilí v dekarbonizaci energetiky a ukončení své závislosti na fosilních palivech. K dohodě COP28 o ztrojnásobení využívání obnovitelné energie a zdvojnásobení míry zvýšení energetické účinnosti do konce desetiletí se přihlásilo i Česko. Fotovoltaika zaujímá přední místo ve výčtu řešení, která nás zbaví drahých energií, závislosti na nevyzpytatelných režimech a podpoří růst domácích ekonomik," upozorňuje Martin Sedlák a dodává:
,,O tom, zda se výsledky diplomatických jednání na COP, naplní, nerozhodnou konference, ale do reality je musí dostat přístup států, investorů a veřejnosti. Proto je dobře, že závěry COP28 souzní i s tím, o co se v posledních letech snaží Česká republika. Díky úspěšným programům Nová zelená úsporám a NZÚ Light už desítky tisíc českých domácností zvýšily své energetické úspory a podpořily svou energetickou soběstačnost. Restart domácí fotovoltaiky se už Česku povedl, teď je na čase nastavit podmínky tak, abychom dokázali restartovat i zájem o velké instalace."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů