Sobota, 27. dubna 2024

Kraj Vysočina usiluje o 23 miliónů korun na fotovoltaické elektrány. Instalovat je bude na svých objektech

Kraj Vysočina usiluje o 23 miliónů korun na fotovoltaické elektrány. Instalovat je bude na svých objektech

Výběru ideálních lokací v majetku kraje pro instalaci fotovoltaiky předcházelo pečlivé posouzení zhruba padesátky krajských objektů. Finální výběr vychází i ze zadání dotační výzvy, která slibuje podpořit projekty zahrnující více dílčích akcí na území maximálně tří sousedících obcí. "Logicky jsme vytipovali bývalá okresní města, kde máme nejvíc objektů," řekl hejtman Vítězslav Schrek s tím, že ve městech by měly být pro fotovoltaiku využity především budovy nemocnic. V Jihlavě by panely měly být také na budově sídla Kraje Vysočina, v Havlíčkově Brodě na objektu krajské knihovny. V Pelhřimově chce kraj pro fotovoltaiku využít i budoucí muzejní depozitář a v Třebíči budovy střední školy a domova pro seniory. V součtu by měly mít budoucí alternativní zdroje výkon okolo 600 kWp, reálně půjde o instalaci cca 1200 panelů, jejich počet se bude ovíjet od podmínek v místě instalace. Kraj je připraven zahájit realizaci už letos.

Hejtman Vítězslav Schrek informoval, že tyto projekty jsou zařazené v rozpočtu kraje. "To znamená, i kdybychom nezískali dotační podporu z Modernizačního fondu, tak počítáme s tím, že bychom tyto projekty dělali z vlastních prostředků," uvedl.

Na opatření zaměřená na úsporu energií, například na zateplení nebo na nové energetické zdroje se kraj chystá přispět také svým vybraným příspěvkovým organizacím. Využít na ně budou moci část peněz, které jim loni kraj přidal na zvýšené náklady na elektřinu, plyn a teplo a které neutratily. O konkrétních projektech bude rada kraje rozhodovat na příštím jednání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů