Sobota, 27. dubna 2024

Středočeský kraj: Na více než 50 krajských budovách by mohla sloužit fotovoltaika

Středočeský kraj: Na více než 50 krajských budovách by mohla sloužit fotovoltaika

Radní na dnešním zasedání schválili seznam doporučených objektů pro instalaci fotovoltaických elektráren (FVE) a navrhovaný způsob přípravy projektů na instalaci FVE ve zvolených objektech. Celkem se jedná o 51 budov, které jsou ve správě krajských příspěvkových organizací.

Středočeský kraj si nechal zpracovat analýzu možnosti instalace fotovoltaických elektráren ve vytipovaných 69 objektech příspěvkových organizací Středočeského kraje z oblasti školství a kultury. ,, Na základě analýzy bylo vyhodnoceno, že z celkového počtu je 51 objektů vhodných pro pokračování přípravy projektu. Jedná se především o střední školy a gymnázia, ale také muzejní budovy," upřesnil náměstek pro oblast financí a dotací Michael Kašpar. Sledován byl především technický stav střech, přičemž objekty ještě musí posoudit statikové.

,, Jsem rád, že analýza ukázala, kde se investice do vlastního zdroje opravdu vyplatí. Díky instalaci fotovoltaických elektráren na doporučených budovách by vznikly roční úspory za nákup energií přesahující 8 milionů korun," upřesnil náměstek Kašpar. Odhadované náklady realizace projektu činí 65,7 milionů korun s návratností zhruba 8 let.

http://kr-stredocesky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů