Sobota, 27. dubna 2024

Jablonecká energetická hledá dodavatele solárních elektráren za 150 mil.Kč

Jablonecká energetická hledá dodavatele solárních elektráren za 150 mil.Kč

Jablonecká energetická hledá dodavatele pro výstavbu solárních elektráren na střechách budov města Jablonce nad Nisou a jeho organizací. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Markéta Hozová. Na 65 budovách plánuje firma umístění solárních panelů o celkovém instalovaném výkonu přes 3,647 megawattu (MW), součástí zakázky je kromě jiného také bateriové úložiště s kapacitou 3,6 megawatthodiny (MWh). Cenu zakázky odhadli projektanti na 150 milionů korun bez DPH.

Solární panely by měly být na budovách základních a mateřských škol, plaveckém bazénu, na městské hale, výstavním pavilonu a budově Eurocentra, ale také na budovách Technických služeb Jablonec nebo na plynových kotelnách Jablonecké energetické. Zhruba polovinu nákladů projektu by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), zbytek zaplatí energetická společnost ze svých zdrojů. Lhůta pro podání nabídek končí 24. ledna, práce na realizaci projektu chce Jablonecká energetická zahájit v polovině roku.

"Jablonecká energetická bude následně celý systém provozovat a zajišťovat dodávky elektřiny a také akumulaci energie do baterií nebo teplé vody. Položíme tak základ pro komunitní energetiku v Jablonci nad Nisou," doplnil ředitel Jablonecké energetické Boris Pospíšil. Jedním z klíčových požadavků je možnost rozšíření systému na další odběrná místa v rámci energetické komunity, kterých může být více než 400. Celá zakázka musí být hotova nejpozději v květnu 2028, součástí je i opce na rozšíření soustavy za dalších 40 milionů korun bez DPH.

Podle primátora Miloše Veleho (ODS) je energetika pro vedení města prioritou. Fotovoltaika je podle něj jednou z cest, jak snížit provozní náklady města, které je s 46.000 obyvateli druhým největším v Libereckém kraji. "My jako město bychom si ale neuměli s tím projektem fotovoltaiky poradit, nemáme na to kapacity, nemáme k tomu dostatečný počet lidí a v tak rychlé době bychom nebyli ani schopni takový tým vybudovat," řekl již dříve ČTK primátor, který je rád, že má město Jabloneckou energetickou, která takový projekt může zajistit.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) je od července 2013 ve stoprocentním vlastnictví města, za dvě třetiny akcií společnosti tehdy MVV Energie CZ zaplatil Jablonec 202,566 milionu korun. Zanedbaná a ztrátová soustava centrálního zásobování teplem v Jablonci prošla v letech 2015 a 2016 revitalizací zhruba za 264 milionů korun, místo jednoho centrálního zdroje ve městě vyrostlo 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a další jsou v plánu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů