Pátek, 26. dubna 2024

Instalace nových solárních elektráren v Německu prudce klesla

Instalace nových solárních elektráren v Německu prudce klesla

Instalovaný výkon nových solárních zařízení v Německu v prvním čtvrtletí letošního roku prudce klesl o 41 procent na 460 megawattů. Důvodem je snížení podpor. Vyplývá to z údajů zveřejněných spolkovým energetickým regulátorem BnetzA. Německo však nadále má největší instalovaný výkon solárních elektráren na světě vybudovaný díky štědrým garantovaným platbám za odběr elektřiny na 20 let.

"Tento vývoj je způsoben především stabilním snížením podpor," uvedla BnetzA. Celková instalovaná kapacita solárních elektráren podle agentury Reuters nyní činí 36,2 GW.

Německá vláda v posledních dvou letech zavedla omezení pro garanci výkupních cen, protože tyto štědré podpory přispěly k prudkému růstu cen elektřiny pro spotřebitele. Stanovila rovněž horní hranici pro stavbu nových obnovitelných zdrojů energie. Nově bude možné postavit ročně solární elektrárny o instalovaném výkonu nejvýše 2500 megawattů.

Expanze solárních elektráren způsobuje problémy tradičním energetickým společnostem, jejichž elektrárny na plyn a uhlí jsou v provozu méně hodin, protože elektřina ze slunce a větru se stala prioritní při dodávkách do elektrické sítě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů