Středa, 18. září 2024

Objem vytříděných baterií v ČR roste, z prodaných jde do sběru téměř polovina

Objem vytříděných baterií v ČR roste, z prodaných jde do sběru téměř polovina

Objem vytříděných baterií v Česku roste, Češi nyní vytřídí přibližně 45 procent prodaných baterií. V roce 2023 lidé pomohli vytřídit 1976 tun spotřebitelských baterií, což odpovídá přibližně 79 milionům kusů tužkových baterií. To je o 300 tun více než před čtyřmi roky. V tiskové zprávě to uvedla společnost Ecobat, která se sběrem baterií zabývá.

Tento týden se v mnoha evropských zemích, včetně České republiky, slaví devátý ročník Evropského týdne recyklace baterií. Hlavním cílem této iniciativy je upozornit veřejnost na důležitost třídění a recyklace baterií. Každý den se v Evropě do oběhu dostane přibližně 13,3 milionu baterií, což představuje roční objem kolem 3,33 miliardy kusů.

Lidé v Česku podle Ecobat nejčastěji vytřídí klasické tužkové baterie označené AA a mikrotužkové baterie AAA. Vybralo se jich přibližně 924 tun, což odpovídá 36 milionům kusů baterií velikosti AA. Podle Ecobatu se ale lidé učí více třídit i dobíjecí baterie z domácí elektroniky či ručního aku-nářadí, kterých se vybralo 1052 tun. Také roste počet vytříděných lithiových baterií z mobilů, ručního nářadí nebo počítačů.

"Vyhazovat baterie do popelnic na směsný odpad je nejen neekologické, ale také velmi nebezpečné. Na skládkách či ve spalovnách se z baterií uvolňují škodlivé látky včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Nesprávně vyhozená baterie může navíc jednoduše zkratovat, přehřát se a způsobit požár nebo dokonce i výbuch. Naopak řádným tříděním a následnou recyklací lze ze 100 kilogramů vyhozených baterií získat přibližně 74 kilogramů vzácných materiálů," popsala Kateřina Vránková, obchodní ředitelka společnosti Ecobat.

Zásadní roli, která pomáhá ve třídění baterií, sehrávají obchodní řetězce, kde mohou zákazníci baterie odevzdávat do specializovaných kontejnerů. Nejvíce baterií vytřídili zákazníci sítě COOP, konkrétně 33 tun, na dalších místech skončily řetězce Lidl s 31 tunami a Albert 21,5 tunami.

Kromě obchodů hrají důležitou roli také kontejnery a sběrné boxy na veřejných prostranstvích, úřadech či školách. "Bohužel přes veškerou naši práci i práci všech našich partnerů některé lokality ve sběru stále zaostávají. Například zatímco průměrný obyvatel Kraje Vysočiny odevzdá ročně k recyklaci 15 tužkových baterií, obyvatel Olomouckého či Jihomoravského kraje deset baterií, obyvatelé Libereckého či Ústeckého kraje odevzdávají jen přibližně čtyři tužkové baterie ročně," uvedla Vránková.

Podle nařízení EU z roku 2023 musí poměr vybraných baterií do roku 2030 dosáhnout 73 procent, přičemž bude nutné sbírat všechny typy baterií. Povinnost třídit a recyklovat se tak vztahuje například i na baterie z dopravních prostředků, jako jsou elektrické koloběžky nebo skútry a baterie z elektroaut.

Ecobat je česká nezisková společnost, která přes 20 let zajišťuje služby spojené se sběrem, tříděním a recyklací všech druhů odpadních baterií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů