Středa, 18. září 2024

Cebia: Průměrná cena ojetých elektromobilů letos klesla pod 700.000 korun

Cebia: Průměrná cena ojetých elektromobilů letos klesla pod 700.000 korun

Průměrná cena ojetých elektromobilů prodávaných na českém trhu meziročně klesla o 300.000 Kč na 699.000 Kč. Počet nabízených elektrických vozů se zvýšil o polovinu a aktuálně je elektromobil každé 75. prodávané auto. Nejčastěji jsou na trhu ojeté elektrovozy značky Volkswagen. V tiskové zprávě to dnes uvedla společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých aut.

Pokles ceny je podle ředitele Cebie Martina Pajera dán tím, že prodávané elektromobily zestárly v průměru téměř o jeden rok na 4,3 roku a vykazují průměrně zhruba dvojnásobný nájezd přes 47.000 kilometrů. Ročně tedy tato auta najedou v průměru téměř 11.000 km.

S rostoucím stářím se ale zvyšuje pravděpodobnost nehod a zatajená havárie může u elekromobilu ohrozit na životě. "Opravené elektromobily po haváriích mohou být potenciálně nebezpečné, pokud nedojde k výměně baterie. Cena nové baterie ovšem často bývá 50 procent a více z ceny nového auta. Pokud dojde k vnitřnímu poškození baterie, nemusí být poškození na první pohled znatelné a baterie může i v opraveném autě nějakou dobu fungovat, v tom případě ovšem může jít o časovanou nálož - po několika týdnech může dojít v baterii kvůli vnitřnímu poškození ke zkratu a požáru," podotkl Pajer.

Nejčastěji se na českém trhu ojetých elektromobilů prodávají vozy značky Volkswagen s podílem 14,31 procenta. V těsném závěsu se drží Tesla se 14,25 procenta a třetí pozici zaujímají elekroauta BMW s podílem 13,62 procenta. Další příčky v první desítce neprodávanějších značek patří vozům Škoda, Hyundai, Mercedes-Benz, Audi, Kia, Renault a luxusním vozům Porsche. Nejprodávanějším modelem je Volkswagen e-Golf, následuje model ID.3, Tesla Model 3, BMW i3, Škoda Enyaq iV, Hyundai Kona, Mercedes-Benz EQC, Audi e-tron, Kia e-soul, Renault ZOE a Porsche Taycan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů