Pondělí, 16. září 2024

Letiště Praha podpoří 17 projektů v oblasti biodiverzity

Letiště Praha podpoří 17 projektů v oblasti biodiverzity

Do programu se zapojilo dohromady 15 žadatelů s 18 projekty v celkově požadované podpoře ve výši přes 3,4 mil. Kč. Rozdělení finančních prostředků podléhá rozhodnutí hodnoticí komise, která sleduje zejména naplnění cílů programu a kvalitu zpracování projektů. Podpora ve výši 3 milionů korun tak bude v letošním roce rozdělena mezi 17 projektů.

,,Prakticky zaměřené projekty pomáhají navrátit krajině její původní ekologickou stabilitu, díky které se toto území snáze vypořádá s probíhající změnou klimatu. Výchovné a vzdělávací projekty pak dávají příslib, že nejen nastupující generace snáze porozumí fungování přírodních procesů i potřebě tyto procesy cíleně podporovat. Jsem ráda, že v rámci jednoho z pilířů ESG strategie Letiště Praha můžeme tyto iniciativy podpořit a dát šanci inovativním nápadům v této oblasti," říká Soňa Hykyšová, ředitelka Životního prostředí, udržitelnosti a ESG Letiště Praha.

Které konkrétní projekty podpoříme?

Mezi nejzajímavější projekty patří například záměr Výzkumného ústavu rostlinné výroby s cílem nahrazení monokultury amerického topolu v nivě Litovického potoka lučním mokřadem s periodickou tůní. Dále pak revitalizace jezírka pod hrází retenční nádrže Jiviny. Díky tomu dojde jak k obnově krajinných prvků, tak i k obnově přirozené druhové skladby, posílení její rozmanitosti, ale i k podpoře zádrže vody v krajině.

Město Roztoky pak využilo možnosti přihlásit více projektů a získat tak například podporu na vytvoření záhonu pro opylovače, likvidaci invazních druhů rostlin a dřevin, provádění mozaikovité seče v sadu či doplnění naučné stezky o herně-edukační prvky. Přínos těchto aktivit tak spočívá zejména v podpoře heterogenity stanovišť ve městě i mimo něj.

Také obec Středokluky využila podpory v rámci tohoto grantového programu. Uvedený projekt se zaměřuje na významný krajinný prvek Tereziánská alej. Některé ze stárnoucích dřevin zde budou ořezány s cílem zamezení rizika jejich pádu, další pak budou ořezány na torza. Díky tomu zůstanou zachována útočiště pro brouky a ptactvo. Dojde také k výsadbě nových stromů, aby alej mohla plnit svou krajinnou funkci i v budoucnosti.

Další výzva Programu biodiverzita bude vyhlášena na začátku příštího roku. Podrobnosti o programu i průběžné informace o projektech z předešlých výzev naleznete zde: https://www.prg.aero/environmentalni-odpovednost#druhove-pestre

http://www.prg.aero

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů