Pátek, 18. října 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 16. říjnu 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 16. říjnu 2024

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla ve 41. týdnu na území ČR celkově mimořádně nadnormální. Na převážné většině území setrvává mimořádně nebo silně nadnormální hladina. Oproti předcházejícímu týdnu se celkový stav podzemní vody mírně zlepšil, ale zůstal mimořádně nadnormální. Podíl mělkých vrtů s mimořádně nadnormální hladinou se mírně zvětšil na 39 %. Podíl mělkých vrtů se silně nadnormální hladinou (32 %) se téměř nezměnil. Podíl mělkých vrtů s normální hladinou (14 %) se mírně zmenšil a podíl mělkých vrtů se silně nebo mimořádně podnormální hladinou (1 %) se nezměnil. Hladina ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala, až mírně stoupala (53 % vrtů). Pokles hladiny byl zaznamenán u 6 % a velký pokles u 2 % mělkých vrtů. Naopak ke vzestupu nebo velkému vzestupu hladiny došlo u 5 % objektů.

Vydatnost pramenů na území ČR byla v 41. týdnu celkově silně nadnormální. Na většině území setrvává silně nebo mimořádně nadnormální vydatnost. Oproti předcházejícímu týdnu se celkový stav vydatnosti mírně zhoršil, zůstal však silně nadnormální. Podíl pramenů s mimořádně nadnormální (25 %) a normální (29 %) vydatností se mírně zmenšil. Podíl pramenů se silně nadnormální vydatností (23 %) se nezměnil. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně podnormální vydatností (8 %) se příliš nezměnil. Vydatnost ve srovnání s předchozím týdnem stagnovala, až se mírně zvětšovala u 46 % pramenů. Stagnace až mírné zmenšení bylo zaznamenáno u 30 % pramenů. Zmenšení vydatnosti nastalo u 6 % a velké zmenšení u 10 % pramenů, zatímco zvětšení nebo velké zvětšení pouze u 8 % pramenů. K nejvýraznější změně stavu z mimořádně na mírně nadnormální došlo v povodí dolní Berounky.

Hladiny sledovaných toků byly v průběhu týdne převážně setrvalé nebo na poklesu, případně mohly být hladiny rozkolísané v závislosti na spadlých srážkách. Celkové týdenní rozdíly hladin se nejčastěji pohybovaly od -40 do +1 cm. V porovnání s dlouhodobými říjnovými průměry byly průtoky převážně průměrné až nadprůměrné, nejčastěji se pohybovaly v rozmezí od 40 do 250 % QX. Toky s indikací hydrologického sucha se nevyskytovaly.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tato vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 60-100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů