Středa, 16. října 2024

Lanškroun chce vytvořit 19 tůní, aby zadržovaly vodu v krajině

Lanškroun chce vytvořit 19 tůní, aby zadržovaly vodu v krajině

Město Lanškroun na Orlickoústecku vytvoří ve čtyřech lesních lokalitách 19 tůní, jejich hloubka bude až 1,5 metru. Zlepší se tím zadržování vody v krajině a zvýší druhová pestrost, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Město teprve připravuje projekt, z něj vzejdou náklady i harmonogram prací. Tůně město udělá u rybníků Dlouhý a Olšový, pod skautským objektem U Zubrovky a v lese mezi skládkou silnicí na Jakubovice. Lokality se nacházejí v lese. Zavodňují je přívalové deště nebo tající sníh.

"Tyto oblasti již nyní vykazují rysy mokřadů. Tůně budou mít nepravidelné miskovité tvary a různou hloubku, přičemž některé dosáhnou až 1,5 metru. Hladina vody v tůních bude kolísat v závislosti na počasí. Maximálně naplněné budou po deštích nebo tání sněhu v zimním, jarním a podzimním období," uvedla mluvčí města Petra Klementová.

Tůně pomohou proti suchu a přispějí k oživení fauny a flóry. Stanou se biotopy pro různé druhy ryb, obojživelníků, vodního hmyzu a vodního ptactva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů