Ekologické olivovníkové farmě na Kypru zlepšují výnosy vynesené slepice
Majitelé olivovníkové farmy na Kypru zachránili stovky slepic, které už nesnášejí vejce a mohly tak skončit na pekáči, a využili je pro projekt ekologického zemědělství. Informovala o tom agentura Reuters.
"Poskytujeme jim domov, kde mohou strávit důchod," řekla s odkazem na starší slepice Elena Christoforová, majitelka farmy, která pěstuje olivovníky. Právě mezi nimi chová slepice, které už nesnášejí vejce. Pro farmu jsou ale přínosem, protože mimo jiné omezují výskyt škůdců, zejména olivových mušek, které jsou pro pěstitele oliv ve Středomoří pohromou. Slepice jedí larvy těchto mušek a svým trusem navíc hnojí půdu.
Ekologicky certifikovaná farma Akaki Grove, která leží na zeleném úpatí pohoří Troodos západně od Nikósie, také pro krmení slepic používá potravinový odpad, který pro ni sbírají děti ze škol.
"Cílem našeho projektu je vytvořit biologicky rozmanitý, soběstačný ekosystém, který dokáže odolat vysokým teplotám a dlouhému suchu," uvedl půdní inženýr Nicolas Netien. Podle něj se výnosy olivovníkové farmy výrazně zvýšily od té doby, co na ní začali chovat mezi stromy slepice.