Neděle, 29. září 2024

MŽP potvrdilo udělení výjimky pro obnovu těžby na Tlustci na Českolipsku

MŽP potvrdilo udělení výjimky pro obnovu těžby na Tlustci na Českolipsku

Firma Kamenolom Brniště získala výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů pro plánovanou obnovu těžby čediče na Tlustci na Českolipsku. K obnovení těžby je tato výjimka nezbytná. Rozhodnutí libereckého krajského úřadu potvrdilo na začátku června ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyplývá z rozhodnutí, které má ČTK k dispozici. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje, odpůrci těžby s ním nesouhlasí.

"Text rozhodnutí nyní studují naši právní experti a rozhodně budeme v našem odporu všemi možnými legálními postupy pokračovat," řekl ČTK předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Právě toto sdružení podalo společně s městem Jablonné v Podještědí a regionální pobočkou STUŽ Česká Lípa odvolání k MŽP proti udělení výjimky.

O obnovení těžby na Tlustci usilují těžaři od roku 2012. Souhlasné stanovisko od MŽP ohledně udělení této výjimky získali už před pěti lety. Odpůrci těžby ale následně uspěli u soudu, který kladné rozhodnutí úřadů zrušil. Výhrady mají podle Řízka i k aktuálnímu rozhodnutí. "Dle názoru našich expertů ministerstvo zcela obecným, povrchním způsobem odbylo naše zcela konkrétní, podrobné a podložené námitky poukazující na jednoznačné chyby, mezery a celkovou neobjektivitu klíčových podkladů pro rozhodnutí krajského úřadu i pokřivení řízení před krajským úřadem," uvedl.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 ministerstvo životního prostředí zastavilo. Krátce obnovena byla těžba v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

Kamenolom Brniště podle dříve zveřejněného záměru počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici. Těžaři ale zatím získali podporu jen přímo v Brništi, kde zastupitelé dali těžbě zelenou a obnovení těžby podpořili i obyvatelé obce v referendu. Nadále proti jsou nejen ekologové, ale i okolní obce včetně Jablonného v Podještědí. Obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy.

"Sdružení na záchranu kopce Tlustec je i nadále přesvědčeno, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy natolik prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí, je řešení odpisem zásob suroviny," dodal Řízek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů