Úterý, 2. července 2024

Sedmá generace 3/2024: Práva přírodě!

Sedmá generace 3/2024: Práva přírodě!

Co chce globální hnutí za práva přírody? Může ledovec kandidovat na prezidenta? Jak nebezpečná je eko-novinařina? Kde v Indii drží ženy kasu? Střelit, nebo vyfotit? Jak Praha ne/čelí klimatické krizi? Proč se potřebujeme pobavit o sexu? Proč zelená Valencie dočasně černá? Koho zachraňuje Farma Naděje? Proč obce nechtějí hlubinné úložiště? Jak fungují komunitní kurníky? Čím prospívá Cyrkl? Proč mizí strnad luční? Je libo lesní terapii? Jakou cenu platíme za evropský blahobyt? Proč je těžké dívat se zvířatům do očí? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

Hlavní téma letošní trojky jsme připravili společně s překladatelem a kulturním aktivistou Jiřím Zemánkem. Ten nejdříve představuje zrod globálního hnutí za práva přírody i (kon)text Všeobecné deklarace práv Matky Země a poté v překladech zpřístupňuje texty vybraných osobností: Thomase Berryho, Cormaca Cullinana a Davida R. Boyda, který rozebírá právní subjektivitu novozélandského ekosystému Te Urewera i řeky Whanganui. Přehledem aktuálních případů, kdy příroda či její části získávají práva, téma doplňuje Karolína Kupková, filosofický pohled na práva Země pak dodává Ján Markoš.
Díky Adriáně Henčekové se následně vydáme do Valencie, která si svou oceňovanou environmentální bilanci každoročně kazí festivalem Fallas. Naďa Johanisová nás podruhé zavede do Indie, tentokrát pronikne do ženských úvěrových družstev. Radovan Plášek si v mediálním seriálu tentokrát všímá nebezpečí, jimž čelí (nejen) environmentální novináři*ky. V Drobnohledu se pak dočtete leccos poučného o pražské klimatické politice, složitém hledání hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, trendu zakládání komunitních kurníků, digitálním odpadovém tržišti Cyrkl nebo těžkém údělu strnada lučního.
V Kulturní zahradě tentokrát rozebíráme knihy Ekobytí, Lesní terapie a Neviditelné ženy, naší pozornosti neunikl ani filmový dokument Hranice Evropy. Hovoříme s ředitelkou azylové Farmy Naděje Marií Šebestovou, fotografujícím myslivcem Petrem Grundem a investigativním fotografem Lukášem Vincourem, který mapuje zneužívání takzvaně hospodářských zvířat. A i v tomto vydání pak najdete pravidelné sloupky a rubriky: feministickou La Lupu, pozitivní Terrapii, eko-publicistické Nedej se! či přehledy nových knih, eko-událostí, nadějných zvěstí, vašich ohlasů a budoucích akcí.
Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete pořídit na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Floowie.com nebo knihy.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete TADY. Audioverze si můžete poslechnout TU. V příštích číslech se můžete těšit například na venkovské kmeny, eko-hoaxy, e-shopy nebo veřejné stravování. Děkujeme vám za veškerou podporu!
Nezkrotné léto v přírodě vám přeje
redakce 7.G
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů