Neděle, 8. září 2024

Nová SVHC látka přidána na seznam látek pro případné zahrnutí do přílohy XIV: Důsledky a povinnosti podle nařízení REACH

Nová SVHC látka přidána na seznam látek pro případné zahrnutí do přílohy XIV: Důsledky a povinnosti podle nařízení REACH

Evropská chemická agentura (ECHA) nedávno přidala novou látku, bis(a,a-dimethylbenzyl) peroxid na seznam (SVHC) látek pro případné zahrnutí do přílohy XIV. Seznam těchto látek, angl. Candidate list of Substances of Very High Concern (SVHC) for Autorization, nyní obsahuje 241 látek, či skupin určitých látek.

Bis(a,a-dimethylbenzyl) peroxid je chemická látka, která se v průmyslu používá zejména jako zpomalovač hoření a jako pomocný prostředek při různých výrobních procesech. Díky svým vlastnostem nachází uplatnění v několika klíčových oblastech jako jsou plasty a polymery, kde se používá jako zpomalovač hoření, což zvyšuje jejich bezpečnost a snižuje riziko požáru. Další využití nachází při výrobě elektroniky, kde se konkrétně používá při výrobě izolačních materiálů a komponentů, elektronických obvodech a dalších součástkách. Dále ve stavebních materiálech či v oblasti automotive a to pro výrobu dílů, které vyžadují odolnost vůči vysokým teplotám a zlepšené vlastnosti při hoření. Příkladem mohou být součástky motoru, kabeláže a další komponenty.
Tato látka, která je však známá jako toxická pro reprodukci. Její zařazení na seznam má významné důsledky pro společnosti v Evropské unii, které nyní čelí několika právním povinnostem podle nařízení REACH, zejména:
Oznamovací povinnost (článek 7(2))
Podle článku 7(2) nařízení REACH mají výrobci a dovozci povinnost oznámit Evropské chemické agentuře (ECHA), pokud jejich výrobky obsahují látky vzbuzující mimořádné obavy (SVHC) v koncentraci vyšší než 0,1 % hmotnosti a pokud celkové množství této látky ve výrobcích přesahuje 1 tunu ročně na výrobce nebo dovozce. Tato oznámení musí být podána do šesti měsíců od zařazení látky na Kandidátský seznam.
Komunikační povinnost (článek 33)
Článek 33 nařízení REACH vyžaduje, aby dodavatelé výrobků informovali své zákazníky a spotřebitele, pokud jejich výrobky obsahují SVHC látky v koncentraci vyšší než 0,1 % hmotnostního. Tato povinnost zahrnuje poskytování informací o bezpečném použití těchto látek. Spotřebitelé mají navíc právo se ptát dodavatelů, zda produkty, které kupují, obsahují látky vzbuzující mimořádné obavy, a dodavatelé musí na tyto dotazy odpovědět do 45 dnů.
Oznamovací povinnost SCIP
Podle rámcové směrnice o odpadech mají firmy povinnost oznámit ECHA, pokud jejich výrobky obsahují SVHC látky v koncentraci nad 0,1 % hmotnostního. Toto oznámení je zveřejněno v databázi látek vzbuzujících obavy v produktech (SCIP) spravované ECHA. Tato databáze slouží k lepší transparentnosti a umožňuje lepší řízení rizik a následným nakládáním s odpady.
Společnosti by měly také sledovat, zda nebude tato látka v budoucnu zařazena na Seznam látek podléhajících autorizaci, což by znamenalo, že její používání bude možné pouze po získání speciální autorizace od Evropské komise.
Společnosti musí být proaktivní a zajistit, aby splňovaly všechny požadavky týkající se oznamování, komunikace a správy informací o nebezpečných látkách. Tímto způsobem mohou minimalizovat rizika pro zdraví lidí a životní prostředí a zároveň se vyhnout právním komplikacím.
Autor: Monika Šrubařová, Sources-Matter s.r.o.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů