Pátek, 13. září 2024

Za chemickou výrobu zelenější

Za chemickou výrobu zelenější

V rámci tohoto projektu vznikla spolupráce mezi akademickými a průmyslovými subjekty, která zahrnuje čtyři středoevropské univerzity: Univerzitu Karlovu (CZ), Univerzitu v Lublani (SLO), Technickou Univerzitu ve Vídni (AU) a Univerzitu Eötvös Loránd v Budapešti (HU). Dále se do projektu zapojily tři průmyslové subjekty: Zentiva, k.s. (CZ), Servier Research Institute of Medicinal Chemistry (HU) a Vienna Textile Lab (AU). V neposlední řadě se projektu účastní také Svaz chemického průmyslu České republiky a Slovinská hospodářská komora.

Finanční částka ve výši ? 1 772 503.40, z níž 80 % bylo poskytnuto z rozpočtu Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), byla vyčleněna na podporu udržitelnosti chemického sektoru ve střední Evropě. Prostřednictvím Dr. Lukáše Rýčka a Dr. Elišky Matoušové z Katedry organické chemie, Přírodovědecké Fakulty zastává Univerzita Karlova v rámci projektu klíčovou roli vedoucího partnera (Lead Partner).

V souvislostí se spouštěním projektu proběhl na naší fakultě kick-off meeting, jehož se účastnili zástupci všech partnerů zapojených do projektu, dále Mirjana Dominovic, MBA ze Společného sekretariátu programu InterregCE a Ing. arch. Stella Horváthová z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. V rámci meetingu byl ustanoven management projektu a došlo i na diskusi týkající se praktického naplnění cílů projektu.

Dr. Eliška Matoušova a Dr. Lukáš Rýček

Projekt je rozdělen do tří hlavních pracovních balíčků, přičemž první je zaměřen na cirkulární ekonomikou v rámci využívání plastů, druhý na cirkularitu oxidu uhličitého, jeho záchyt a další využití. Poslední balíček se zabývá udržitelností v odvětví přípravy organických látek, a to zejména ve farmaceutickém průmyslu. Katedra organické chemie našla své uplatnění především v tomto balíčku. Během projektů budou vypracované analýzy momentálního stavu problematiky a navrženy strategie pro udržitelný rozvoj v těchto třech oblastech. Spolupráce mezi univerzitami a výše zmíněnými firmami poté povede k přetavení některých klíčových aspektů navržených strategií na konkrétní kroky.

Trvání projektu: 30 měsíců

Celkový rozpočet: ? 1 772 503,40 (80% alokováno ze zdrojů Evropského fondu pro regionální rozvoj - ERDF)

http://www.natur.cuni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů