Sobota, 14. září 2024

ČEPS testuje nové šetrné způsoby údržby ochranného pásma vedení

ČEPS testuje nové šetrné způsoby údržby ochranného pásma vedení

Provozovatel přenosové soustavy v současné době testuje nové, k přírodě šetrné způsoby údržby ochranného pásma vedení (OPV) na Písecku v prostoru bývalého vojenského tankodromu Mladotice. Uvedené postupy zde ověřuje ve spolupráci se společností 1. písecká lesní a dřevařská, která takto udržuje OPV vedení 400 kV s provozním označením V475/476.

Plochu o velikosti zhruba čtyři hektary spásají ovce divokého plemene Soay pocházejícího ze stejnojmenného ostrova. Zvířata podobající se spíše muflonům jsou nenáročná - nemusejí se stříhat, jsou vysoce odolná vůči chorobám a parazitům a mohou být celoročně venku. Před trávou dávají přednost okusování nejrůznějších bylin a keřů včetně ostružin, bodláků a trnek. Jsou tak vhodná pro pastvu v hůře přístupných a na živiny chudých lokalitách.

Testovanou novinkou je také nasazení tzv. kráčivého bagru. ,,Kráčivý bagr se speciálně vyvinutým adaptérem kopíruje terén a náletové dřeviny zvládne vyřezat tak, aby nízké bylinné patro zůstalo zachováno. Jedná se v podstatě o nejšetrnější technologii pro odstraňování nežádoucích dřevin," uvedl Jiří Hrbek, ředitel sekce Správa energetického majetku společnosti ČEPS.

Plochy pod elektrickým vedením jsou velmi specifickými a pro přírodní rozmanitost naší krajiny velmi významnými stanovišti. Často jde lokálně o poslední místa v krajině, která nejsou využívána k běžnému zemědělskému nebo lesnickému hospodaření. Podle odborníků jsou významným, často dokonce posledním domovem řady ohrožených rostlin, motýlů, samotářských včel a vos, brouků, ještěrek či ptáků. ,,Lokality pod vodiči jsou takový přechodový biotop zahrnující travnatý porost s mozaikou zarůstajících křovin, mladých dřevin, ale i kvetoucích trávníků a obnažených ploch, s občasně se opakující údržbou. Tento biotop v naší krajině chybí, a potřebujeme ho tedy zachovat a využít pro přežití řady vzácných druhů rostlin a živočichů," říká Martin Kysela z platformy Příroda pod dráty zaměřené právě na podporu šetrné údržby ploch pod elektrickým vedením, která má podle ní zásadní vliv na udržení rozmanitosti české krajiny.

OPV je zákonem vymezený prostor v bezprostřední blízkosti vedení, kde s ohledem na eliminaci bezpečnostních rizik nesmí porosty přesáhnout výšku tři metry. Provozovatelé soustav elektrického vedení zajišťují jeho údržbu, pokud si vlastník pozemku neplní svou zákonnou povinnost, aby nedošlo k přeskoku elektrického výboje z vedení na dřeviny. Společnost ČEPS zajišťuje údržbu OPV přenosové soustavy prostřednictvím vybraných zhotovitelů.

ČEPS je v oblasti ochrany životního prostředí dlouhodobě aktivní. Pozornost věnuje například problematice nárazů ptáků do vodičů a zemnicích lan, ve spolupráci s dalšími subjekty se podílela na realizaci řady kroků vedoucích ke zmírnění rizik pro ptáky v krajině. Ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem rovněž podporuje populaci vzácného dravce raroha velkého instalací hnízdních podložek na stožáry přenosové soustavy.

http://www.ceps.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů