Pondělí, 16. září 2024

Kolik dětí bude chybět ve škole, protože sklízejí kakao pro naši čokoládu?

Kolik dětí bude chybět ve škole, protože sklízejí kakao pro naši čokoládu?

Září je u nás typicky spojené s návratem dětí do škol. Některé do školy chodí rády, některé méně, ale všechny absolvují povinnou školní docházku. Naštěstí nemusejí od útlého dětství přispívat do rodinného rozpočtu třeba tím, že by místo vzdělávání pracovaly s motykou na poli nebo s mačetou sklízely kakaové lusky na kakaových plantážích. V řadě zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky děti takové štěstí nemají. Podle studie NORC při Chicagské univerzitě na kakaových plantážích Pobřeží slonoviny a Ghany, kde se produkují dvě třetiny světové produkce kakaa, pracuje přibližně 1,5 milionu dětí. A podle údajů UNICEF pracuje na celém světě stále 160 milionů dětí, z toho 70 % právě v zemědělství.

Jde o hluboce zakořeněný problém. Organizace Fairtrade International chápe, že jednou z hlavních příčin dětské práce je chudoba, a snaží se situaci změnit. Podporuje iniciativy, které posilují práva dětí, jako je například Program prevence a nápravy dětské a nucené práce.
Tento program zahájený v roce 2023 už přináší konkrétní výsledky. Letos v létě dostaly čtyři organizace drobných pěstitelů fairtradového kakaa (družstva CANN, DAVO a SOCAMEA na Pobřeží slonoviny a družstvo ABOCFA v Ghaně) celkem 80 000 eur. Tyto peníze jim umožní začít realizovat projekty na podporu dětí v místních komunitách. Družstvo SOCAMEA například řeší dopravu dětí do školy. V některých případech žijí děti tak daleko od školy, že bez odpovídající dopravy je pro ně docházka do školy nemožná. Družstvo proto nakoupí pro žáky místních škol jízdní kola. Družstva CANN a DAVO se zaměří na rekonstrukci škol, využijí prostředky zejména na výstavbu nových tříd. Družstvo DAVO přistaví toalety, solární panely a vrt, který bude školu zásobovat pitnou vodou.
Program prostřednictvím těchto iniciativ zároveň poskytuje vývozcům, dovozcům, výrobcům, značkám a maloobchodním prodejcům kakaa v dodavatelských řetězcích v rámci systému Fairtrade možnost, jak podpořit organizace pěstitelů při řešení problému dětské a nucené práce, což je požadavek aktualizovaného standardu Fairtrade pro kakao. Ten vstoupil v platnost 1. července 2023 a vztahuje se na dodavatelské řetězce, jež kakao nakupují z regionů se snadno prokazatelným rizikem dětské práce, tedy právě například Ghany a Pobřeží slonoviny.
,,Stále ale platí, že hlavním problémem a příčinou dětské práce je chudoba pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Kromě dílčích programů zaměřených na podporu školní docházky a prevenci dětské práce je klíčovým řešením dětské práce to, aby se pěstitelé dokázali důstojně uživit vlastní prací bez toho, že by na polích a plantážích musely pracovat děti jakožto nejlevnější pracovní síla," vysvětluje Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko. ,,K tomu směřují taková opatření systému Fairtrade, jako jsou zaručená minimální výkupní cena nebo fairtradový příplatek," dodává Kadaně.
Fairtrade a dětská práce
? Standardy Fairtrade přísně zakazují dětskou práci a jejich dodržování v certifikovaných organizacích pravidelně kontroluje nezávislý certifikační orgán FLOCERT.
? Fairtrade samozřejmě dělá rozdíl mezi tím, když děti přispívají k chodu domácnosti - pomáhají rodičům například po škole nebo o prázdninách, jak je ostatně běžné i u nás (taková práce je označována jako ,,child work"), a tím, kdy děti pracují místo školní docházky a často v podmínkách, které neodpovídají jejich věku a schopnostem (,,child labour"). Taková práce, která dítěti brání ve vzdělání nebo narušuje jeho zdravý fyzický, duševní, morální nebo sociální vývoj, je zakázaná také mezinárodní Úmluvou o právech dítěte.
Organizace Fairtrade se zavázala bojovat proti základním příčinám dětské a nucené práce a podporovat práva dětí. Uplatňuje holistický přístup, který se opírá o tři hlavní mechanismy:
? Důkladné certifikační standardy, které stanoví pravidla týkající se dětské práce, a zároveň podporují pěstitele při řešení základních příčin.
? Fairtradové minimální ceny a příplatky, které umožňují větší stabilitu a vyšší příjmy domácností pěstitelů a možnost investovat do veřejně prospěšných projektů, jako jsou školy.
? Společnosti se mohou rozhodnout platit referenční ceny životního minima, které se hradí ve formě příplatků.
Další informace o tom, jak organizace Fairtrade řeší problematiku dětské práce, najdete zde.
Více také v našem textu z 2021.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů