Středa, 18. září 2024

Nejvíce zabitých ekologů připadá podle organizace na Latinskou Ameriku

Nejvíce zabitých ekologů připadá podle organizace na Latinskou Ameriku

Nejvíce ekologických aktivistů zabitých v loňském roce kvůli jejich veřejným aktivitám připadá na státy Střední a Jižní Ameriky. Ukazuje to studie nevládní organizace Global Witness, napsala dnes agentura Reuters. Podle organizace vloni zemřelo kvůli svým aktivitám 196 ekologů, z nichž 79 v Kolumbii.

Zhruba 85 procent lidí zavražděných kvůli kampaním na ochranu životního prostředí připadá na Střední a Jižní Ameriku. Vedle Kolumbie vykazují vysoký počet usmrcených aktivistů i Brazílie, Mexiko, Honduras či Nikaragua. Mimo Latinskou Ameriku bylo zabito více než deset aktivistů na Filipínách.

Kolumbie je již několik let v čele žebříčku zemí, kde jsou lidé zasazující se za životní prostředí zabíjeni nejčastěji. Ve srovnání s rokem 2022, kdy zemřelo 60 aktivistů, se situace dále zhoršila. "Vláda uznává vážnost situace, která vyplývá ze sociálních a ekologických konfliktů souvisejících s pašováním drog, těžařskými aktivitami spojenými s nelegální ekonomikou a s přeměnou ozbrojených konfliktů," uvedla v prohlášení kolumbijská vláda.

Vůči situaci v zemi jsou velmi kritičtí místní aktivisté. "Údaj je pro naši zemi velmi nepříjemný," uvedla ředitelka iniciativy na podporu občanských aktivit Somos Defensores Astrid Torres.

V kolumbijském městě Cali, kde je silná přítomnost organizovaného zločinu, se bude v druhé polovině října konat konference OSN o biodiverzitě COP 16. Některé zločinecké skupiny již vyhrožovaly útoky na konferenci, vláda se však snaží dojednat jisté příměří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů