Čtvrtek, 19. září 2024

Plzeň zdvojnásobí vyvážení odpadkových košů ve městě, prodraží se o 13 mil.

Plzeň zdvojnásobí vyvážení odpadkových košů ve městě, prodraží se o 13 mil.

Plzeň výrazně zvýší četnost vývozu odpadkových košů. Ve městě je jich 2444 a dosud je městská svozová firma Čistá Plzeň vyvážela podle předem stanovené frekvence bez ohledu na to, zda byly nebo nebyly plné. Od října začnou rotovat menší svozová vozidla, která budou koše vysypávat podle aktuální potřeby denně. Místo zhruba 104.000 výsypů košů za čtvrt roku jich nově firma vysype 218.000. Náklady to zvedne asi o 13 milionů korun, řekl dnes ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

"Jsem přesvědčen, že zdvojnásobení počtu výsypů prostě občané uvidí a budou spokojeni. Nově totiž budou malá svozová vozidla v dané oblasti každý den, budou po trase rotovat a při zaplnění koše nad 25 procent jej vysypou. Dokáží také pružně reagovat na různé neohlášené akce, při nichž se v místech pohybuje větší počet osob, což generuje i víc odpadu," řekl. Ve všední dny bude svozové vozidlo jezdit celou pracovní směnu, tedy 8,5 hodiny, v nejužším centru budou svozy ve všední den i o víkendech ve dvou směnách. Nový systém zahrne i okamžitý úklid kolem všech košů v okruhu dvou metrů. Dosud bylo město rozděleno na čtyři oblasti, nově se rozčlení na šest rajonů, v každém bude rotovat svozový vůz. Například v nejužším centru, kde je 433 košů, se odhaduje, že svozová firma provede za týden 6700 výsypů.

Technický náměstek Pavel Bosák (Piráti) řekl, že za uplynulé dva roky vzrostlo množství odpadu svezeného z odpadkových košů téměř na dvojnásobek - z 567 tun na 987 tun za rok. "Proto jsme se rozhodli systém nejen optimalizovat, ale i personálně a technicky posílit. V kontextu České republiky se bude jednat o vskutku nadstandardní úroveň. Zároveň připravujeme další opatření, aby nedocházelo k odkládání odpadu z domácností do veřejných odpadkových košů, což se bohužel nyní děje," řekl.

Svozová firma Čistá Plzeň podle svého ředitele Otakara Horáka také rozšíří službu dispečinku včetně víkendů a svátků od 8:00 do 20:00. "Hlavním komunikačním koridorům, tedy nádobám podél linek MHD, budeme navíc věnovat zvýšenou péči s přednostním vysypáváním," doplnil Horák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů