Středa, 16. října 2024

Rostliny chladí! Jednání partnerů projektu Plants4cooling

Rostliny chladí! Jednání partnerů projektu Plants4cooling

Ve čtvrtek 3.10.2024 se konalo v sídle Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou jednání partnerů projektu Plants4cooling, spolufinancovaného z přeshraničního programu Interreg Rakousko-Česko 2021-2027. Partneři projektu v čele s vedoucím partnerem sdružením Jihočeská Silva Nortica na české straně a organizací Natur im Garten na rakouské straně se zde navzájem informovali o průběžném stavu realizace aktivit projektu a společně diskutovali přípravu nejbližších aktivit. Jednání probíhalo hybridně.

Název projektu ,,Plants4cooling = plants for cooling = rostliny pro chlazení" hovoří za vše. Rostliny chladí a náš projekt chce mimo jiné zavést do praxe jednoduchý způsob měření chladicího efektu výsadeb ve veřejné zeleni a přípravné práce pro tyto účely již byly zahájeny. V průběhu letošní sezóny probíhaly také monitoringy lokalit na Vysočině. Aktuálně běží výběr míst pro výsadbu pilotních a výzkumných výsadeb popínavek v létě rozhicovaných ulicích ve městech a v obcích v regionu realizace projektu, kterými jsou Země Dolní Rakousko, Jihočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. V plném proudu jsou rovněž agrolesnické výsadby na jižní Moravě. Příprava výsadby v rámci Euroregionu Silva Nortica a v Jihočeském kraji a nejrůznějších vzdělávacích akcí a exkurzí po vzorových a pilotních výsadbách teprve v nejbližších týdnech vypukne. Základní informace o cílech, připravovaných výstupech a všech partnerech projektu, o kterém budete slýchat ještě do konce roku 2026, jsou k dohledání zde: Plants4cooling - Jihočeská Silva Nortica.

Po skončení jednání si přítomní zástupci partnerů projektu Plants4cooling za doprovodu ředitele Alšovy jihočeské galerie Mgr. Aleše Seiferta prohlédli jim tematicky velmi blízkou a stále ještě probíhající výstavu Let It GROW Again. Strom ve vzrostlé podobě má velmi výrazný chladicí efekt. A strom také jako málokterý jiný přírodní element, totiž byl a stále zůstává mimořádným motivem v dějinách umění. Zasadit strom do centra naší pozornosti se s velkým úspěchem podařilo projektu GROW vídeňské galerie Belvedere. Alšova jihočeská galerie jej rozvinula a nechala růst v unikátní vy?stavě Let It GROW Again!, která prohlubuje naše pochopení vztahu mezi uměním a ekologií a přináší nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot v naší společnosti. Výstava potrvá ještě do 10. 11. 2024. Všechny zájemce zveme ke shlédnutí. Další informace na Belvedere na Hluboké - Let It GROW Again! AJG Alšova jihočeská galerie.

http://kraj-jihocesky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů