POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
12-14.11.2024
Konference
V čase, kdy se osa planety prohýbá pod tíhou rostoucí populace i klimatických změn, stojíme před zásadní výzvou, jak přizpůsobit rostoucí potravinářskou výrobu a současně zachovat kvalitu i bezpečnost potravin a v neposlední řadě zvýšit konkurenceschopnost.
Našim cílem je seznámit účastníky s environmentálními dopady potravinářských výrob a identifikovat příležitosti k jejich nastartování udržitelným směrem prostřednictvím vědy, výzkumu a inovací, a to nejen v kontextu snížení uhlíkové stopy a emisí. Současně se podíváme na aktuální směrování evropské politiky a jak nastavit obchodně výrobní strategie v kontextu nefinančního ESG reportingu.
Hlavní témata:
- Problémy a výzvy jednotlivých oborů potravinářského průmyslu;
- Výsledy vědy, výzkumu, inovací a příklady správné praxe;
- Legislativa, trendy a aktuální směrování EU;
- Zlepšení postavení provozu/firmy v ESG reportingu;
- LCA, uhlíková stopa, vodní stopa jako kritéria udržitelnosti provozu;
- Využívání udržitelnějších surovin a zvyšování jejich výtěžnosti;
- Minimalizace odpadů a efektivní využívání vedlejších produktů;
- Využití neprodaných či znehodnocených produktů;
- Čištění odpadních vod, membránové procesy, získávání cenných složek a recyklace vod;
- Kompostování a anaerobní digesce coby jako poslední možnost využití toho, co nejde zhodnotit lépe;
- Snižování energetické náročnosti a využití alternativních zdrojů energií.
Konference je určena:
- Vědeckým pracovníkům a pedagogům k prezentaci výsledků výzkumů v předmětné oblasti formou srozumitelnou a přínosnou nejen odborné veřejnosti,
- Vedoucím osobám, manažerům ESG / udržitelnosti i technologům v provozech potravinářského průmyslu, aby se seznámili s výzkumnými tématy a projekty, na kterých se v ČR a SR pracuje, s cílem převzetí nebo rozvinutí dosažených výsledků v praxi a vylepšení svého postavení v rámci ESG reportingu,
- Odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o problematiku.
Konference je připravována ve spolupráci s Potravinářskou komorou.