Středa, 18. září 2024

Olomoucký kraj: Známe premianty v třídění odpadu

Olomoucký kraj: Známe premianty v třídění odpadu

Odpady v kraji nejlépe třídí v Olomouci, Velké Bystřici, Bělé pod Pradědem a Mutkově. Zástupci měst a obcí si v úterý 10. září v prostorách olomouckého Červeného kostela převzali ocenění v soutěži O keramickou popelnici. Rozdávala se také keramická sluchátka a elektrooskaři.

První místo v kategorii měst nad 15 tisíc obhájilo Statutární město Olomouc a jako třetí obec v historii soutěže vstupuje do prestižní Síně slávy odpadového hospodářství Olomouckého kraje. Na druhém místě skončil Šumperk, pomyslný bronz putuje do Prostějova. V kategorii obcí od 2 001 do 15 tisíc obyvatel obsadila první příčku Velká Bystřice, stříbro míří k loňským vítězům kategorie do Javorníka, třetí místo patří Bludovu. V kategorii obcí od 501 do 2 000 obyvatel zvítězila vloni stříbrná Bělá pod Pradědem, druhá pozice patří Brodku u Přerova, třetí skončily Teplice nad Bečvou. Zlato v kategorii obcí do 500 obyvatel získal Mutkov, stříbro putuje do Ostružné a bronz do obce Hradec-Nová Ves.

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Olomoucký kraj se společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno 399 obcí a měst Olomouckého kraje. V samotném klání se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě a další doplňková kritéria.

,,Olomoucký kraj začal jako jeden z prvních regionů v Česku s oceňováním nejlepších obcí ve třídění odpadů. Jako úplně první v zemi jsme založili spolek obcí v odpadovém hospodářství a také specializovanou servisní společnost. Dlouhodobě jsme v úzkém kontaktu se zástupci měst a obcí v našem kraji a společně hledáme nejlepší řešení v oblasti nakládání s odpady. Aktivně podporujeme třídění, i díky tomu dosahujeme nadprůměrných výsledků a zaujímáme přední příčky ve statistikách," sdělil na slavnostním ceremoniálu radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída, který ocenění předával.

Nedílnou součástí ocenění jsou i motivační finanční odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách poskytne Olomoucký kraj. Obce si tak mezi sebe v závislosti na konečném umístění rozdělí celkovou částku 300 tisíc korun.

V rámci dlouhodobé spolupráce s Olomouckým krajem podporuje společnost EKO-KOM rozvoj třídění odpadu v regionu. A to díky projektu Intenzifikace odděleného sběru a využívání vytříděných složek komunálního odpadu, včetně obalové složky. ,,Olomoucký kraj udržel stejně jako loni první příčku v pomyslném srovnání všech krajů ČR. Jeden obyvatel kraje vytřídil za rok 2023 bezmála 81 kilogramu odpadu v rámci obecních systémů do barevných kontejnerů a do menších nádob přímo u domů. Mimo to odevzdal v průměru každý obyvatel kraje v loňském roce dalších 14 kilogramů papíru a kovů do výkupen sběrných surovin. Ocenění, které dnes obce přebírají, má jejich zástupce motivovat k tomu, aby se snažili třídění odpadů mezi občany maximálně podporovat," uvedla ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a.s., Martina Filipová.

Kdo získal Keramické sluchátko a Elektrooskara?

Kromě keramické popelnice se soutěžilo také o Keramické sluchátko a Elektrooskara. Ceny se udělují městům a obcím, které nejlépe třídí elektroodpad. V Olomouckém kraji nejlépe třídí vysloužilá elektrozařízení obyvatelé Hluboček, Nákla, Oseku nad Bečvou, Prostějova, Rudy nad Moravou a Šumperka. Toto klání vyhlašuje nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Olomouckým krajem.

Přehled nejlepších obcí a měst 19. ročníku soutěže O keramickou popelnici:

Kategorie do 500 obyvatel

Pořadí

Obec / město

1. místo

Mutkov

2. místo

Ostružná

3. místo

Hradec-Nová Ves

4. místo

Horní Studénky

5. místo

Branná

Kategorie 501 - 2 000 obyvatel

Pořadí

Obec / město

1. místo

Bělá pod Pradědem

2. místo

Brodek u Přerova

3. místo

Teplice nad Bečvou

4. místo

Příkazy

5. místo

Olšovec

Kategorie 2 001 - 15 000 obyvatel

Pořadí

Obec / město

1. místo

Velká Bystřice

2. místo

Javorník

3. místo

Bludov

4. místo

Lipová-lázně

5. místo

Mikulovice

Kategorie obcí nad 15 000 obyvatel

Pořadí

Město

1. místo

Olomouc

2. místo

Šumperk

3. místo

Prostějov

4. místo

Hranice

5. místo

Přerov

Vítězové soutěže O KERAMICKÉ SLUCHÁTKO:

Kategorie

Obec / město

Vytříděné elektrospotřebiče

Obce do 2 000 obyvatel

Náklo

5,96 kg / 1 obyv.

Obce nad 2 000 obyvatel

Ruda nad Moravou

6,34 kg / 1 obyv.

Obce s rozšířenou působností

Šumperk

3,24 kg / 1 obyv.

Vítězové soutěže O ELEKTROOSKARA:

Kategorie

Obec / město / nárůst v meziročním srovnání (2022/2023)

Obce do 2 500 obyvatel

Osek nad Bečvou 65 %

Obce od 2 501 do 9 999 obyvatel

Hlubočky 38 %

Města nad 10 000 obyvatel

Prostějov 27 %

http://www.olkraj.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů