Středa, 16. října 2024

Kroměříž začala čipovat popelnice, chce díky tomu ušetřit za svoz odpadu

Kroměříž začala čipovat popelnice, chce díky tomu ušetřit za svoz odpadu

Kroměřížská radnice ve spolupráci se společností Biopas začala označovat popelnice a kontejnery na odpad ve městě i v místních částech. Postupně jsou opatřovány čipy. Cílem čipování je lepší kontrola vývozu odpadu a zlepšení svozových tras. Pomůže to snížit náklady města na odpadové hospodářství, uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Momentálně je již v Kroměříži podle místostarosty Karla Holíka (SOCDEM) označeno více než 1000 popelnic. "V první fázi se jednalo o nádoby na veřejně přístupných místech, od podzimu se čipují i popelnice občanů," řekl místostarosta, který je zároveň jednatelem firmy Biopas, v níž má město poloviční podíl.

V Kroměříži a místních částech města je nyní přibližně 9500 popelnic a kontejnerů. "Jejich označení čipem probíhá při svozech odpadů. Za svozovým vozidlem jede tým, který popelnici vybaví čipem a zanese ji prostřednictvím mobilního telefonu do evidence. Popelnice, která nebude čipem označena, nebude nadále vyvážena," uvedl Holík.

Město při označování nádob v místních částech spolupracuje s osadními výbory. "Je totiž nutné, aby občané v lokalitě, kde se zrovna čipuje, věděli, že popelnice musí nechat venku i po svozu odpadu a neměli by je ihned sklízet, aby je bylo možné označit. Až přijdou na řadu rodinné domy v samotné Kroměříži, budeme občany postupně také informovat," doplnil Holík.

Čipování zahrnuje umístění plastového puku o velikosti zhruba tří centimetrů do předem připraveného otvoru, kterým jsou plastové odpadové nádoby vybavené již z výroby. "Následně se do pořízeného software načítá číslo čipu a zanáší se informace o typu nádoby, druhu odpadu a přesné GPS pozici. Při svozu odpadu pak vozidla Biopasu čip popelnice automaticky načtou snímačem, kterým jsou vybavena," uvedl Vondrášek.

Součástí akce je také výměna dosavadních plechových popelnic za plastové. Mění se kovové popelnice o objemu 110 litrů, místo kterých lidé dostávají nové černé plastové nádoby o objemu 120 litrů. Kromě toho, že plechové popelnice podle zástupců radnice postupně dosluhují, je důvodem výměny také skutečnost, že je nelze označit čipem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů