Středa, 16. října 2024

První ročník soutěže Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024 zná své vítěze

První ročník soutěže Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024 zná své vítěze

Na stupně vítězů se dostaly nejzajímavější osvětové akce, kterými se města a obce snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru. Soutěž vyhlásil kolektivní systém NEVAJGLUJ a. s., založený přesně před rokem výrobci tabákových výrobků s filtry, který mezi deset vítězných obcí s nejzajímavějšími aktivitami rozdělil sto osmdesát tisíc korun.

Z řady akcí a aktivit, které byly do soutěže přihlášeny, vybírala ty nejlepší nezávislá komise a přihlášené aktivity měla možnost hodnotit také veřejnost na sociálních sítích. Soutěž se zaměřila na udržitelnost, zapojení obyvatelstva, náklady a také dosah aktivity, jež má za cíl boj s litteringem. Vyhlášení vítězů proběhlo 11. října ve Valticích v rámci celostátní konference ,,Prosperující obec, dobrá adresa", pořádané Sdružením místních samospráv ČR.

,,Kolektivní systém NEVAJGLUJ finančně přispívá na základě smlouvy městům a obcím na úklid veřejných prostranství a podporuje i jejich osvětové aktivity," vysvětluje ředitelka společnosti Martina Vrbová. ,,Rádi aktivní obce v boji s litteringem odměníme. Věříme, že dobré příklady mohou inspirovat ostatní, a proto jsme i zvolili formu veřejné soutěže. Oceněny nejsou jen obce, které se umístily na prvních třech místech, ale prvních deset nejlepších," dodává Martina Vrbová.

Vítězem prvního ročníku soutěže se stala obec Býšť z Pardubického kraje, která pravidelně organizuje úklidy obce a okolí. Do akce se zapojují žáci základní školy, ale také rodiny, dobrovolníci, firmy a společnosti. ,,U nás uklízí opravdu každý, do úklidu jsme zapojili i žáky základní školy, protože si myslíme, že začít se má už u dětí. Věříme, že si pak celý život v sobě nesou postoj, že okolí má být krásné, čisté a upravené a že pak se v něm dobře žije," vysvětluje starostka obce Býšť Romana Petříková.

Druhé místo v soutěži získal Frýdek Místek za svůj projekt Stravenka F-M, jež má sociální přesah: za úklid pohozených odpadků včetně nedopalků získají lidé bez domova stravenku, za kterou si mohou nakoupit jídlo nebo léky.

Třetí místo patří obci Vrchoslavice, která na společné akci mikroregionu rozmístila popelníky z květináčů s nálepkou NEVAJGLUJ. Díky nim i výzvám moderátorů došlo k významnému poklesu výskytu nedopalků na/po akci.

,,První ročník soutěže byl velmi úspěšný a ukázal, že boji s litteringem se věnují jak velká města, tak i malé obce. V soutěži budeme pokračovat a příští rok na jaře vyhlásíme další kolo," říká k výsledkům soutěže ,,Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024" Martina Vrbová, ředitelka kolektivního systému NEVAJGLUJ a.s. Zájemci se mohou s přihlášenými projekty blíže seznámit a inspirovat se k vlastním aktivitám na sociálních sítích společnosti NEVAJGLUJ a také na webových stránkách.

O společnosti

Společnost NEVAJGLUJ a.s. vznikla za účelem provozování kolektivního systému podle § 13 zákon č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (zákon o jednorázových plastech). Tento kolektivní systém byl založen výrobci tabákových výrobků s filtry a pomáhá finančně obcím s náklady na úklid nedopalků a na jejich sběr do odpadkových košů. Usiluje také o zvýšení ochrany životního prostředí osvětovými aktivitami zaměřenými na omezení odhazování nedopalků. Více informací lze nalézt na www.nevajgluj.cz.

Foto: Zástupci oceněných obcí s ředitelkou společnosti NEVAJGLUJ a.s. Martinou Vrbovou Zdroj: Vojtěch Kapounek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů