Středa, 16. října 2024

V Jizerských horách začala přestavba zchátralého domu na Dům přírody

V Jizerských horách začala přestavba zchátralého domu na Dům přírody

Na Mariánskohorských Boudách v Jizerských horách začala přestavba zchátralého domu v informační středisko chráněné krajinné oblasti. Po rekonstrukci se zároveň stane součástí celorepublikové sítě Domů přírody. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR Karolína Šůlová.

Rekonstrukce objektu, který se nachází nedaleko Abrechtic i Josefova Dolu, bude stát skoro 30 milionů korun a hotová by měla být do konce listopadu příštího roku. Přestavbu zchátralého objektu zaplatí AOPK z peněz Národního plánu obnovy.

Horská samota Mariánskohorské Boudy byla původně pasteveckou osadou, založenou před více než třemi staletími. Nyní jde o oblíbený cíl turistů poblíž Protržené přehrady. "Mariánskohorské Boudy jsou jedinečné místo, nejzápadnější enkláva budního hospodaření, jaké známe Krkonoš. K Protržené přehradě vyrážejí na výlet tisíce lidí a informační středisko jim mimo jiné nabídne zajímavou expozici o Jizerských horách, ve které každý prvek vypráví jinou část příběhu tohoto pohoří," uvedl vedoucí oddělení Správy CHKO Jizerské hory AOPK Tomáš Korytář.

Návrh přestavby objektu na informační středisko vychází z tradičního archetypu horské architektury Jizerských hor, který doplňují současné technologie. "Vzhledem k izolaci enklávy Mariánskohorských Bud jsou jedinými zdroji v místě voda, vítr a slunce. Stavba si tak bude muset dokázat vyrobit velkou část energie sama. Fotovoltaická elektrárna nebude položená na střeše, ale integruje se přímo do krytiny, stane se tak na pohled 'neviditelnou'. Zimní výkyvy fotovoltaiky doplní energie z propanového generátoru," dodala Šůlová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů