Neděle, 15. září 2024

Praha 8 umístila na střechu radnice úly se 40.000 včelami

Praha 8 umístila na střechu radnice úly se 40.000 včelami

Praha 8 umístila na střechu radnice úly, které obývá na 40.000 včel. Společně s profesionální včelařkou o ně budou pečovat děti z centra Klokánek. Pro děti z osmé městské části vznikne také výukový program a takzvaný výukový úl, na kterém se dozvědí vše o včelaření. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Martin Šalek. Včelí úly má na střeše svého sídla na Mariánském náměstí například také pražský magistrát.

"Chceme dětem ukázat, jak se dá tímto přirozeným způsobem chránit příroda. Včela je náš pomocník a naše ochránkyně, protože bez včel by nebyl život. I proto chceme včelaření přibližovat dětem. Navíc Praha 8 je na včelaření velmi vhodné prostředí. Je tady velké množství zelených ploch a včely mají dostatek potravy," uvedla místostarostka Vladimíra Ludková (ODS).

Pro včelaření je území Prahy 8 podle místostarostky vhodným prostředím, a sice kvůli velkému množství zelených ploch, kde mají včely dostatek potravy, a vedení radnice plánuje nadále rozšiřovat květní plochy. "Ty včeličky si do tří kilometrů, mohou i do pěti, zaletí, kam budou chtít. Jsou tady parky, je tam hodně květin a nejsou postříkané žádnými pesticidy," uvedla včelařka Gabriela Prekazi. Včely přikrmuje roztokem z cukru, aby měl včelín 20 kilogramů zásob na zimu a nezbylo místo na parazity.

"Máme v plánu pořídit výukový úl, připravit například komiks a další vzdělávací materiály. Pravděpodobně to bude v zahradě Grabovy vily, což je další krásné a přirozené parkové prostředí, kde se jim bude dařit. Už tam máme vytipované místo," dodala Ludková.

Veterinární správa v Praze eviduje okolo 800 včelařů a více než 5000 včelstev. Pražský med by pak podle odborníků měl být kvalitnější než jinde, včely totiž nelétají na pole stříkaná chemickými přípravky. Před zhruba osmi lety vznikly úly také na budově magistrátu na Mariánském náměstí a svou stáčírnu medu má i městská organizace Lesy hlavního města Prahy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů